Hoe hou je een gezonde leefstijl vol? We weten het allemaal. We willen het allemaal. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Beginnen is soms al moeilijk, laat staan het volhouden op lange termijn. Maar echt, het kan!
Het helpt om te begrijpen hoe gedragsverandering werkt. Hierbij is het essentieel goed helder te krijgen wat je doel is. Wanneer je bijvoorbeeld graag wat kilootjes wilt afvallen, probeer dan voor jezelf te achterhalen waarom je dat eigenlijk wilt. Ben je zelf tevreden over je gewicht, maar heb je het idee dat je omgeving vindt dat je af moet vallen? Heb je een gezond gewicht, maar denk je dat je mooier bent als je wat lichter zou zijn? Zou je graag sneller kunnen hardlopen en wil je daarom van je overgewicht af? Het zijn geen moeilijke vragen, maar door ze hardop uit te spreken en er eens goed bij stil te staan, kom je er soms achter dat de motivatie ergens anders ligt dan je in eerste instantie dacht. Wanneer je dit weet, kun je je aanpak hierop aanpassen en zo veel gerichter te werk gaan.

Gezonder leven werkt tevens heel verslavend. Maak daar gebruik van!
Wanneer we ergens succes mee hebben, wordt ons beloningssysteem getriggerd. Er komt dopamine vrij waardoor we ons lekker voelen en er meer van willen. Hierdoor kun je in een opwaartse spiraal raken. Wanneer we ons kleine doelen stellen, kun je sneller succes behalen. Dit smaakt natuurlijk naar meer en het geeft je meer vertrouwen dat je het dit keer echt vol kunt houden.

We zijn soms geneigd om op 1 januari het hele roer om te gooien, maar op de lange termijn is het misschien voor jou wel slimmer om in het voorjaar te beginnen met twee keer per week een korte wandeling. Leg de lat niet te hoog en hou je stappen klein. Zo klein dat je zeker weet dat het je gaat lukken. Zo heb je vaker de belonende succeservaring en zal het steeds makkelijker worden je nieuwe gezonden gewoonten vol te houden.
Bovendien zul je bij een gezondere leefstijl merken dat je je fitter voelt, wat je beloningsysteem nog eens extra zal aansporen en je er steeds meer plezier in zult krijgen.
Vroeg of laat zul je ook moeilijke momenten tegenkomen. Je bent moe of je zit in een stressvolle tijd, waardoor je in een negatievere mindset terecht komt. Ook hier is het goed om stil te staan wat er in je hoofd gebeurt en waarom. Door te begrijpen waarom je zo reageert, kun je er beter mee omgaan. Wellicht weet je dat het over een paar uur weer voorbij is en sterkt dat je om nog even vol te houden, wetende dat je je later trots zult voelen. Maar misschien werkt het voor jou beter om er gewoon even aan toe te geven, je daar niet rot over te voelen en daarna weer vol goede moed verder gaan. En wellicht kun je je een dergelijke situatie in het vervolg wel helemaal voorkomen nu je weet waar het mis kan gaan. Schrik niet van deze moeilijke momenten, maar onderzoek ze en leer ervan. Duurzame gedragsverandering is een lange weg, maar dat betekent gelukkig ook dat niet alles verloren is met een misstap.

Een leefstijlcoach kan je helpen met onderzoeken wat voor jou werkt. Wat drijft je en wat houdt je tegen? Door geregeld met iemand te praten over je doelen, je valkuilen en je successen, houd je je motivatie en focus hoog. Zo zal een gezonde leefstijl op den duur je nieuwe gewoonte worden.
Reactie plaatsen
Reacties