Hoe goed je immuunsysteem werkt, wordt sterk beïnvloed door je leefstijl. Goed nieuws, want dan kun je het dus ook verbeteren!
Wanneer er een micro-organisme je lichaam binnenkomt, wordt je aangeboren immuunsysteem in werking gesteld. Denk bijvoorbeeld aan witte bloedcellen die ziekteverwekkers opruimen. Dit gaat heel snel en je merkt het waarschijnlijk niet eens.
Maar wanneer een dergelijk micro-organisme rond blijft hangen, komt na een dag of vier het aangeleerde immuunsysteem in actie. Je lichaam maakt antilichamen aan om heel specifiek de indringer aan te pakken. Meestal voel je je dan niet zo lekker en zijn bijvoorbeeld je lymfeklieren in je hals opgezwollen. Door middel van T-cellen creëert het lichaam een soort geheugen, zodat je immuunsysteem een volgende keer nog effectiever kan reageren.
Het is lastig om te meten hoe actief je immuunsysteem is. Meestal worden de ontstekingsfactoren in het bloed bepaald. Wanneer je immuunsysteem hard aan de slag moet, zullen de ontstekingsfactoren toenemen. Ben je gezond, dan houdt je immuunsysteem zich rustig en zullen er weinig ontstekingsfactoren in je bloed zijn.
Net als met het verbeteren van je conditie of je spierkracht, is het voor het immuunsysteem ook belangrijk om zowel momenten van activiteit als van rust te hebben. Dit moet in balans zijn.
Helaas komt het steeds vaker voor dat het immuunsysteem chronisch overprikkeld wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ernstig overgewicht, langdurige psychische stress, maar ook door veroudering of ongezond leven. Je voelt je dan niet ziek, maar er zijn continu ontstekingsfactoren te vinden in je bloed. Of wel: je immuunsysteem staat continu een beetje aan.
Dit is ongewenst, want het heeft als gevolg dat het immuunsysteem veel trager reageert op indringers. Deze indringers krijgen zo langer de kans zich verder te vermenigvuldigen waardoor je ernstiger ziek wordt.
Het is dus belangrijk dat je immuunsysteem af en toe rust heeft. En hier komt een gezonde leefstijl om de hoek kijken. Voldoende slapen, ontspannen, bewegen en gezond eten zijn essentieel voor een sterk immuunsysteem. Onderschat ook vooral de kracht van regelmaat niet. Je immuunsysteem staat namelijk, net als alle andere systemen van het lichaam, onder invloed van je biologische klok.
Rust alleen is natuurlijk niet voldoende. Er moet natuurlijk ook af en toe getraind worden om in topvorm te blijven. Een steriel leven is niet aan te raden. Af en toe moet het immuunsysteem geprikkeld worden. Dat kan bijvoorbeeld ook door te sporten. Dit zorgt voor een lage ontstekingsactiviteit, waarna je lichaam zich weer sterker herstelt. Bovendien verlaagt sporten de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) in je lichaam. Dubbele winst dus!
Wil je graag werken aan een sterker immuunsysteem? Een leefstijlcoach kan je helpen bij het vinden van een goede balans en een regelmaat die bij jou past om zo je immuunsysteem te verbeteren.
Benieuwd naar wat Lifestyle Coaching Moving Forward voor jou kan betekenen? Maak snel een afspraak!
Reactie plaatsen
Reacties