Slapen is niet simpelweg de uit-stand van de mens. Sterker nog, er gebeurt ontzettend veel om te zorgen dat jij weer fris aan een nieuwe dag kunt beginnen.
Slapen gebeurt volgens een bepaald patroon, of wel de slaapcyclus. Een volwaardige slaapcyclus duurt bij de meeste mensen ongeveer 8 uur en bestaat uit 5 slaapcycli. Eén cycli duurt gemiddeld 90 minuten en bestaat uit 4 slaapfases. Deze 4 fases hebben elk hun eigen functie en kwaliteit.
Fase 1: inslapen
Als je in slaap valt, kunnen je ogen langzaam heen en weer bewegen. In deze fase is het erg makkelijk om wakker te worden, bijvoorbeeld door geluiden of een zogenoemde hypnic jerk. Bij hypnic jerks, ook wel slaapstuip genoemd, spannen je spieren kort aan waardoor het lijkt alsof je valt.
Fase 2: lichte slaap
Meestal gaat het inslapen binnen enkele minuten over in de tweede fase: de lichte slaap. Wakker worden wordt al moeilijker. Wanneer je wakker wordt gedurende de nacht, gebeurt dat meestal wanneer je in deze fase zit. Vooral later in de nacht komt dit vaker voor. Het kan ook zijn dat je wakker wordt in deze fase, maar het je de volgende dag niet meer kunt herinneren.
Fase 3: diepe slaap
Tijdens je diepe slaap is je ademhaling langzaam, zijn je spieren ontspannen en daalt je bloeddruk. Wakker worden is nu moeilijk. Word je toch wakker, dan kun je even in de war zijn en niet weten waar je bent. De diepe slaap is tevens de fase waarin de gedurende dag opgebouwde adenosine wordt opgeruimd en is dus cruciaal om uitgerust wakker te worden. De meeste diepe slaap vindt plaats in de eerste slaapcycli.
Fase 4: REM-slaap
De REM-slaap wordt ook wel de droomslaap genoemd. Tijdens deze fase zijn je ademhaling en het ritme van je hart onregelmatig. Je bloeddruk stijgt weer wat, maar je spieren zijn in deze fase helemaal ontspannen of zelfs verlamd. Dat zorgt ervoor dat je niet beweegt tijdens je slaap. In deze fase kunnen hele levendige dromen voorkomen, maar dat neemt niet weg dat je ook in de andere fases kunt dromen. Dromen onthoud je vaak niet, maar als je wakker wordt tijdens je REM-slaap, weet je je droom meestal nog wel. De REM-slaap dankt zijn naam aan het feit dat je ogen snel heen en weer bewegen in deze fase, ofwel Rapid Eye Movement.
Zoals je op het bovenste plaatje hebt kunnen zien, verschillen de slaapcycli van elkaar als je kijkt naar de duur van elke slaapfase. Zo kenmerkt het begin van de nacht zich vooral aan veel diepe slaap en heb je in de vroege ochtend juist meer REM-slaap. Alle slaapcycli bij elkaar zorgen dus voor een volwaardige slaapcyclus en ben je zowel fysiek als mentaal klaar voor de dag. Je kunt je voorstellen wanneer je nacht steeds onderbroken wordt, dit proces goed kan verstoren. Je kunt niet simpelweg de draad oppakken waar je was gebleven.
Het belang van goed slapen kennen we allemaal, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Er kunnen vele redenen zijn waarom het niet lukt een goede slaapcyclus te volbrengen. Blijf niet te lang rondlopen met slaapproblemen. Een goede nachtrust is tenslotte cruciaal voor je gezondheid en welzijn. Een leefstijlcoach kan je helpen bij het vinden van oplossingen om je slaap te verbeteren. Maak een afspraak bij Lifestyle Coaching Moving Forward.
Reactie plaatsen
Reacties