Laten we het maar zeggen zoals het is: iedereen doet het, maar niemand praat er graag over. Toch kan je ontlasting je veel vertellen over je gezondheid. Ken je de Bristol Stool Chart? Het is als de horoscoop voor je darmen, maar in plaats van sterrenbeelden kijken we naar… nou ja, iets heel anders. Tijd om eens serieus te kijken naar wat er in je pot belandt en waarom dat belangrijker is dan je misschien dacht!

De Bristol Stool Chart is een medische classificatie die wordt gebruikt om de vorm en consistentie van menselijke ontlasting te beschrijven. Het helpt artsen en andere gezondheidsprofessionals bij het beoordelen van de gezondheid van het spijsverteringsstelsel en kan nuttig zijn bij het diagnosticeren van bepaalde aandoeningen zoals constipatie, diarree of prikkelbare darmsyndroom.

Wat is gezonde ontlasting

Bij de Bristol Stool Chart wordt onderscheid gemaakt in 7 typen ontlasting. Van elke type is zowel een plaatje als een beschrijving beschikbaar. Hierdoor wordt het makkelijker om de huidige situatie helder te krijgen maar ook om veranderingen te monitoren.   

Bristol Stool Chart

Type 1: Losse, harde klompjes, zoals noten: de ontlasting is moeilijk uit te scheiden en het kan duiden op (ernstige) constipatie.

Type 2: Klonterige, worstvormige ontlasting: dit komt ook vaak voor bij constipatie en is moeilijker uit te scheiden.

Type 3: Worstvormige ontlasting met barsten aan de oppervlakte: de ontlasting is hier iets zachter dan type 2, en relatief normaal, maar kan op een lichte vorm van constipatie wijzen.

Type 4: Glad, zacht, worstvormig of slangvormig: dit type wordt als gezond en normaal beschouwd. Het is gemakkelijk uit te scheiden.

Type 5: Zachte klontjes met duidelijke randen: ook deze ontlasting is makkelijker uit te scheiden en kan wijzen op een lichte vorm van diarree.

Type 6: Papperige, zachte stukken met rafelige randen: dit duidt meestal op milde diarree.

Type 7: Waterig, zonder vaste stukken: De ontlasting is volledig vloeibaar en het wijst op ernstige diarree.

Een gezonde stoelgang gaat hand in hand met een gezonde leefstijl. Om het spijsverteringskanaal zijn werk goed te kunnen laten doen zijn er meerdere factoren van belangrijk.  

Eet vezelrijk voedsel: Vezels zijn essentieel voor een goede spijsvertering. Ze helpen om de ontlasting zacht en volumineus te houden, wat constipatie voorkomt. Lees hier hoe je met gemak meer voedingsvezel binnen krijgt.

Blijf gehydrateerd: Voldoende water drinken helpt om de ontlasting zacht te houden, wat het makkelijker maakt om uit te scheiden. Streef naar 2 liter water per dag, of meer als je actief bent.

Beweeg regelmatig: Lichaamsbeweging stimuleert de darmen en helpt de spijsvertering soepel te laten verlopen. Zelfs een dagelijkse wandeling kan helpen.

Gezonde leefstijl voor gezonde ontlasting

Beheer stress: Stress kan de spijsvertering verstoren en leiden tot problemen zoals constipatie of diarree. Meer informatie over stress en maagdarmproblemen vind je hier.

Luister naar je lichaam: Negeer nooit de drang om naar het toilet te gaan. Het uitstellen kan leiden tot constipatie en ongemak.

Zorg voor je microbioom: De bacteriën in je darm spelen een grote rol als het gaat om gezonde ontlasting. Pre- en probiotica kunnen bijdragen aan een gezond microbioom. Lees hier hoe je goed voor je microbioom zorgt.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het verbeteren van je leefstijl? Maak een afspraak bij Lifestyle Coaching Moving Forward.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb