Je hoort het wel vaker: stress maakt je dik. Maar hoe werkt dat nu precies?

Wanneer we het hebben over stress, wordt vaak de metafoor van het wegrennen voor een tijger gebruikt. Zo wordt het duidelijker hoe ons lichaam zich ontwikkeld heeft door al die jaren evolutie. Tegenwoordig zijn het geen tijgers meer die ons stress geven, maar een lange to-do-list. Daar is ons lichaam niet altijd even goed op ingesteld.

Als we een stressvolle situatie tegenkomen, gaat ons lichaam in de strijdmodus. De hormonen adrenaline en cortisol komen vrij. Adrenaline geeft onze cellen als het ware de boodschap om in actie te komen en cortisol gaat ervoor zorgen dat er voldoende energie is om de strijd te kunnen leveren. Heel handig voor als je moet wegrennen voor een tijger!

Hoe meer energie, hoe beter. Dus als je eten tegenkomt, zul je dat zeker niet kunnen weerstaan. Of wel: de welbekende onverzadigbare trek naar snacks en zoetigheid.

Stress maakt dik

Maar ook zonder eten, zorgt cortisol ervoor dat er veel energie beschikbaar is. Wanneer je lichaam in strijdmodus is, is er geen tijd om te verteren. Het zal dus energie willen die heel snel in de cellen gebruikt kan worden of wel glucose (suiker). Glucose zal worden vrijgemaakt uit de lever en komt in de bloedbaan. Ook in de spieren zit snelle energie opgeslagen in de vorm van glucogeen. Helaas is deze voorraad niet oneindig en zal je dus ergens anders energie uit vrij moeten maken om te kunnen blijven wegrennen van de tijger.  Hiervoor zal het lichaam de eiwitten in spieren afbreken om glucose te maken. Geen punt als je daarna weer kunt rusten en herstellen van de strijd. Het doel is tenslotte allereerst overleven.

Stress en de tijger

Maar daar gaat het vaak mis bij de stress die we tegenwoordig ervaren. De stress houdt heel lang aan en er is geen tijd voor herstel. Al die tijd blijven de bloedsuikerwaarden hoog. Door de cortisol blijft het lichaam maar glucose vrijmaken terwijl we het niet echt gebruiken. We zitten immers op onze bureaustoel een stressvolle email te lezen in plaats van dat we aan het wegrennen zijn voor een tijger. Om veel glucose vrij te maken, worden onze spieren afgebroken en neemt onze spiermassa af. Aangezien er minder spiermassa is om de glucose in op te slaan, moet het worden opgeslagen in ons vetweefsel en neemt onze vetmassa dus toe.

Ook zorgt cortisol ervoor dat de stofwisseling vertraagt. Alle energie moet immers naar de spieren en naar het hart om hard weg te kunnen rennen.  De rest van het lichaam moet bezuinigen met als gevolg dat je ruststofwisseling daalt. Bovendien verbranden spieren ook meer energie in rust dan het vetweefsel. Minder spiermassa betekent dus een nog lagere ruststofwisseling.

Kortom: je spiermassa neemt af, je vetmassa neemt toe en je stofwisseling gaat omlaag. Heel nuttig in het geval van kortdurende stress, maar bij langdurige stress zoals we tegenwoordig ervaren, is dit dikmakend en erg nadelig voor de algehele gezondheid.

Stress mag niet onderschat worden. Het heeft veel invloed op je lichaam en het is dus belangrijk om er eens kritisch naar te kijken als je wilt werken aan je gezondheid en welzijn. Soms weet je de oorzaak wel, maar lukt het je niet om het te veranderen. Echter bij stress zie je ook heel vaak het probleem of de oplossing niet meer, omdat alle hectiek zo’n beslag op je legt. Een leefstijlcoach kan je daarbij helpen. Vaak zijn met 2 consulten de knelpunten helder. Wanneer je de eerste oplost, geeft dat al zoveel meer lucht dat het balletje vanzelf begint te rollen. Je slaapt beter, het lukt je om ongezonde snacks te laten staan en je hebt weer zin om te gaan bewegen. Zo wordt alles in ene een stuk makkelijker!

Stress, te veel te doen

Last van overgewicht en wil je er graag wat aan doen? Wellicht is Gecombineerde Leefstijl Interventie iets voor jou. Je krijgt intensieve begeleiding van een leefstijlcoach volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Lifestyle Coaching Moving Forward biedt X-Fittt GLI aan in Den Haag. Meer informatie heirover is te vinden op de pagina Vergoed Afvallen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.