Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Nieuw onderzoek van het RIVM bevestigt dit. Maar hoe erg is dat nu eigenlijk? En kun je voorkomen dat je ze binnenkrijgt?
PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen. PFAS hebben een water- en vetafstotende werking en worden daarom verwerkt in bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal, pannen met een antiaanbaklaag of regenkleding.
Deze stoffen komen niet van nature in het milieu voor en breken niet of nauwelijks af. Bij het proces om PFAS te maken en het gebruik van producten waar ze in zitten, kunnen PFAS in de lucht, het water en de bodem terecht komen. Vandaaruit kunnen ze in ons voedsel en drinkwater komen en krijgen mensen ze binnen. Omdat ze slecht afbreken, kunnen de stoffen zich langzaam ophopen in het lichaam. Het is eigenlijk niet te voorkomen dat je PFAS binnenkrijgt.
Als je gedurende meerdere jaren te veel PFAS binnenkrijgt, kunnen de stoffen de werking van het immuunsysteem negatief beïnvloeden. Je wordt dan niet gelijk ziek, maar als het immuunsysteem minder goed werkt, kun je wel sneller of vaker ziek worden. Bij erg hoge waarden kunnen PFAS ook effect hebben op de leverfunctie, het cholesterolgehalte en mogelijk op het geboortegewicht van baby’s. Of iemand daadwerkelijk ziek wordt, hangt af van meerdere factoren, zoals leefstijl.
Eieren
PFAS in eieren van hobbykippen is een actueel thema. Kippen scharrelen graag en pikken regelmatig in de grond op zoek naar voedsel. Als grond vervuild is met kleine hoeveelheden PFAS, dan kunnen deze stoffen ook in het ei terechtkomen. Ook het kippenvoer kan vervuild zijn, of het water wat de kippen drinken. Het ligt dus aan de omstandigheden van de kip of er te veel PFAS in een ei zit en helaas kun je niet aan de buitenkant zien of dit het geval is. Wil je geen risico lopen, dan is de meest veilige keuze om te kiezen voor eieren uit de supermarkt, van speciaalzaken of van de markt. Hierin zijn geen hoge waarden gevonden.
Vis
Vis is gezond, met name vette vis, en het is dus belangrijk om geregeld vis te eten. Eet echter niet te vaak zelf gevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren. Onderzoek van het RIVM laat zien dat door het regelmatig eten van zelf gevangen vis uit Nederlandse wateren je verder boven de grenswaarde van PFAS uit kan komen.
Bakpannen
Bij normaal gebruik kun je veilig pannen met antiaanbaklaag gebruiken. Let wel op dat ze onbeschadigd zijn. Niet in alle bakpannen zitten PFAS. Je kunt bij fabrikanten navragen of er PFAS in hun producten zitten, maar over het algemeen staat het tegenwoordig duidelijk op de verpakking wanneer er geen PFAS in zit.
Drinkwater
Bij kraanwater hangt de hoeveelheid PFAS af van welk type water het wordt gemaakt. Via drinkwater dat van oppervlaktewater is gemaakt, krijgen we meer PFAS binnen dan via drinkwater uit grondwater. De hoeveelheid PFAS in flessenwater zit over het algemeen tussen drinkwater van oppervlaktewater en grondwater in.
Echter, de hoeveelheid PFAS in al ons drinkwater is dusdanig laag dat het sowieso veilig gedronken kan worden. Als je bovendien kijkt naar de algehele gezondheid, welzijn en het milieu, heeft kraanwater nog altijd sterk de voorkeur boven flessenwater.
Omdat PFAS in meerdere voedselproducten zit, is het algemene advies om gevarieerd te eten van belang om te voorkomen dat je veel PFAS binnenkrijgt. Op die manier eet je niet te vaak voedsel met een hoge hoeveelheid PFAS.
Benieuwd naar wat Lifestyle Coaching Moving Forward voor jou kan betekenen bij het bereiken van gezonde voedingsgewoonten? Maak snel een afspraak!
Reactie plaatsen
Reacties