Ademhalen: koud kunstje, zou je zeggen. En toch kom je tegenwoordig allerlei cursussen tegen om goed te leren ademhalen. Wat is nu eigenlijk het probleem?

Ademhalen gaat enerzijds op de automatische piloot, maar anderzijds kun je het ook zelf sturen. Dat maakt het ingewikkelder voor je brein om te regelen dan bijvoorbeeld je hartslag, waar je geen invloed op hebt. Zo kun je bijvoorbeeld even stoppen met ademhalen of een diepe ademteug nemen. Maar je kunt niet je hart laten stoppen met kloppen of extra krachtige slagen laten maken.

Goed ademhalen

Een normale ademhaling in rust is ongeveer een halve liter. De inademing is door de neus voor verwarming, filtering en bevochtiging van de lucht. De inademing duurt ongeveer 2 seconden en de uitademing 3. Je middenrif, net onder de longen, doet daarbij al het werk. Bij de inademing breng je zuurstofrijke lucht in je longen waardoor het via je longblaasjes in je bloed terecht komt. Daar wordt vervolgens weer CO2 (koolstofdioxide) aan de lucht afgegeven, zodat je deze weer kunt uitademen.

Goed ademhalen

Wanneer mensen gestrest of gespannen zijn, zijn ze geneigd meer te gaan ademhalen zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Dit kan hyperventilatie gerelateerde klachten geven. Hyperventilatie is eigenlijk te snel of te diep ademhalen. Doordat je dieper of sneller ademhaalt wordt er meer CO2 aan je bloed onttrokken. 

Bij een laag CO2-gehalte in het bloed, zullen je hersenen ervoor zorgen dat je even stopt met ademhalen, zodat het CO2-gehalte weer kan stijgen. Dit kun je ervaren als het licht worden in je hoofd. Wanneer je ernstig hyperventileert, kunnen je hersenen er zelfs voor zorgen dat je flauwvalt, zodat je helemaal geen invloed meer hebt op je ademhaling en de automatische piloot alles weer even in goede banen kan leiden.

Bij lichte hyperventilatie, zoals bij de meeste gestreste mensen, blijft het bij duizeligheid en kortademigheid. Ze hebben het meestal niet eens door dat ze eigenlijk verkeerd ademhalen.  Als dit vaak gebeurt, is dit natuurlijk wel een duidelijk signaal van je lichaam om aan de slag te gaan met je spanning.

Ademhalen en leefstijl

Het is een goede gewoonte 1 à 2 keer per dag een momentje rust te pakken en even bewust te ademhalen. Je zult zien dat dit direct ontspant. De automatische piloot zal je ademhaling weer overnemen en zo zullen alle andere processen in je lichaam ook weer beter gaan werken. Wat mij betreft zijn daar geen speciale technieken of cursussen voor nodig. Even een moment van bewustwording doet vaak al wonderen.

Kun je wel wat begeleiding gebruiken bij het verminderen van stress? Een leefstijlcoach kan je helpen! Samen kunnen we kijken naar technieken die ervoor zorgen dat je direct minder last hebt van de fysieke gevolgen van stress, maar ook help ik je met het vinden van oplossingen zodat je ook op lange termijn beter in je vel zit.  


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb