Positieve gezondheid: de nieuwe visie op gezondheid

In de gezondheidszorg ligt de focus vaak op de aandoening. Een goede gezondheid is echter meer dan dat. Om die reden introduceerde huisarts en onderzoeker Machteld Huber in 2011 de term ‘positieve gezondheid’. Hierin wordt ook het emotionele en mentale welzijn meegenomen en wordt gezondheid gezien als een dynamisch concept. Iets waar je invloed op kunt uitoefenen door middel van leefstijl.

Bij positieve gezondheid wordt vaak gekeken naar 6 dimensies, die worden weergegeven in een spinnenweb.

Lichaamsfuncties: Deze dimensie staat in het teken van het fysieke aspect van gezondheid. Denk hierbij aan de werking van organen, het uithoudingsvermogen en de algemene gezondheid van het lichaam.

Mentaal welbevinden: Deze dimensie richt zich op veerkracht, emotionele stabiliteit, tevredenheid, en het vermogen om goed om te gaan met stress en uitdagingen.

Zingeving: Het hebben van een doel in het leven, betekenisvolle activiteiten en het ervaren van voldoening draagt bij aan het gevoel van zingeving.

Kwaliteit van leven: Hierbij draait het om tevredenheid over het leven, het ervaren van plezier en genot, en het hebben van een positieve blik op de toekomst.

Meedoen: Meedoen gaat over sociale inclusie, participatie in de samenleving, het hebben van sociale contacten en het gevoel hebben erbij te horen.

Spinnenweb positieve gezondheid

Dagelijks functioneren: Deze dimensie gaat over het vermogen om alledaagse activiteiten uit te voeren, zoals zelfzorg, werk, hobby’s en andere dagelijkse bezigheden die voor jou belangrijk zijn.

Positieve gezondheid

Elke dimensie geef je een score van de mate waarin het thema is geïntegreerd in jouw leven. 0 is hierbij dat het helemaal niet aanwezig is en 10 is dat het uitstekend is geïntegreerd in je leven. 

Door het spinnenweb regelmatig in te vullen, krijg je een beter beeld van hoe het met je gaat in de breedste zin van het woord. Je hoeft er niet naar te streven maximaal te scoren op alle dimensies, maar je kunt het als een handvat gebruiken om te bepalen aan welke dimensie je graag zou willen werken omdat deze belangrijk of op dit moment onvoldoende is voor jou.

Behoefte aan begeleiding bij het verbeteren van je gezondheid en welzijn?

Een leefstijlcoach kan je hierbij helpen. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb