‘Veel zitten is het nieuwe roken’, hoor je geregeld. Maar is zitten echt zo slecht? En zijn we nu geen appels met peren aan het vergelijken?

Laten we beginnen met het nuanceren van deze uitspraak. Roken brengt natuurlijk andere gezondheidsrisico’s met zich mee dan zitten. Waar vooral op gedoeld wordt, is de rol die het in onze levens is gaan spelen. Net als roken, hebben we er lange tijd het kwaad niet van ingezien. Het was een comfort waar we vooral meer van wilden. Het zou ons leven alleen maar beter maken.

Inmiddels zitten we gemiddeld 9 uur per dag. We vervoeren onszelf zittend in de auto en met de komst van de elektrische fiets zijn de al weinige beweegmomenten nog korter geworden. Door het thuiswerken verplaatsen we ons van het ontbijt direct naar onze bureaustoel, waar het gros van ons 8 uur per dag zittend werkt achter een bureau. ’s Avonds ploffen we op de bank en ontspannen we graag al zittend.

Waarom zitten schadelijk is

Wat eerst een begerenswaardige luxe was, is inmiddels de standaard geworden. Vroeger was 3 tot 6 uur lopen per dag normaal. We maakten zo’n 15.000 tot 30.000 stappen per dag. Nu zijn we al blij als we de 10.000 halen. Ons lichaam is hier niet op gemaakt en dit heeft grote gevolgen.

Veel zitten verhoogt het risico op wel 30 chronische ziekten. Hierbij kun je denken aan Diabetes Mellitus type II, hart- en vaatziekten, borst- en darmkanker, depressie, obesitas en dementie. Beweging is natuurlijk één van de kernwaarden binnen een gezonde leefstijl en het is moeilijk om de gezondheidseffecten te onderscheiden van andere leefgewoonten. Maar er wordt wel steeds meer onderzoek naar gedaan en daardoor wordt het steeds duidelijker hoe het komt dat veel zitten zo’n negatieve invloed heeft op onze gezondheid.

Slechte doorbloeding bij veel zitten

Door veel te zitten, gebruik je je spieren aanzienlijk minder. Je spieren worden daardoor minder gevoelig voor insuline waardoor de spieren de suikers in je bloedbaan niet opnemen. Zo kan je bloedsuikerhuishouding verstoord raken.

Ook staat je doorbloeding op een laag pitje. Bij meer inspanning prikkel je je endotheel, de binnenbekleding van je bloedvaten. Die gaat stoffen afgeven waardoor het risico op stolsels daalt en de elasticiteit van je vaten behouden blijft. Minder beweging betekent dus automatisch een mindere conditie van je bloedvaten. Daar komt nog bij dat door de buiging van de slagaders en de hoek in je benen tijdens het zitten de doorbloeding nog minder wordt en de bloeddruk verder kan stijgen.

Bovendien zijn je beenspieren je grootste spiergroep in je lichaam. Ook al beweeg je je armen nog wel, door te zitten zijn je beenspieren veel minder actief. Je kunt je voorstellen dat de impact op je doorbloeding en bloedsuikerhuishouding groot zijn, wanneer je je benen onvoldoende gebruikt.

We zijn geneigd gauw de luie optie te kiezen, wanneer we de keus hebben. Het vergt dus wat doorzettingsvermogen om minder te gaan zitten als de verleiding van comfort alom vertegenwoordigd is in onze maatschappij. Het helpt om er een gewoonte van te maken. Zo hoef je niet elke keer bewust die keuze te maken. Ook draait het hierbij niet om intensief bewegen, maar om frequent in beweging komen, zodat je al je spieren weer even gebruikt en de doorbloeding weer omhooggaat. Dit kun je met kleine gewoonten goed bereiken.

Enkele voorbeelden waar je aan kunt denken zijn:

  • Altijd de trap nemen
  • Staand vergaderen
  • Stap een halte eerder uit wanneer je met de bus gaat
  • Parkeer een stukje verderop
  • Ga op de fiets naar je werk
  • Zet een wekkertje om elk half uur even in beweging te komen
  • Wissel zittend werken af met staand werken
  • Maak elke twee uur een klein ommetje
Veel zitten is schadelijk

Het zijn de welbekende tips en ze lijken zo klein, maar het effect op je gezondheid is aanzienlijk. Pas ze toe in je dagelijks leven en je zult merken dat het na een tijdje geen moeite meer kost.

Behoefte aan begeleiding bij het verbeteren van je gezondheid en welzijn?

Een leefstijlcoach kan je hierbij helpen. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.