Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en kan worden opgeslagen in onze organen en het vetweefsel van ons lichaam. Dat is handig voor de donkere maanden, want het grootste deel van onze vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van de zon.
Functie
Het bijschildklierhormoon zorgt ervoor dat vitamine D wordt omgezet in actief vitamine D. Dit is o.a. nodig voor de opname van calcium en fosfaat uit de voeding in de darm. Calcium en fosfaat zijn essentieel voor botaanmaak en zorgen dus voor sterke botten en tanden. Vitamine D beïnvloedt daarnaast ook onze spierfunctie. Een tekort kan zwakkere spieren en spierkrampen tot gevolg hebben.
Bij een goed werkend immuunsysteem heeft vitamine D ook een belangrijke rol. Bepaalde cellen van ons immuunsysteem zijn uitgerust met een specifieke receptor, bekend als de Vitamine D Receptor (VDR) en hebben vitamine D nodig om goed te kunnen functioneren.
Tevens is er een verband met onze gemoedstoestand. Mogelijk daalt ons serotoninegehalte bij een tekort aan vitamine D, wat kan leiden tot onder andere slaapproblemen en depressie.
Aanmaak in de huid
Wanneer je huid wordt blootgesteld aan UV-B, kan je lichaam zelf vitamine D aanmaken. UV-B is ultraviolette straling uit zonlicht. Om deze reden kunnen we vitamine D misschien beter een hormoonachtige stof noemen. Doordat we vitamine D op kunnen slaan in ons vetweefsel en organen (bijvoorbeeld in de lever), kunnen we in de zomer een voorraadje aanleggen, zodat ons lichaam ook in winter nog beschikking heeft over vitamine D.
Voeding
Een klein deel van onze vitamine D halen we uit het vet in onze voeding. Vitamine D vind je vooral in vette vis, zoals forel, zalm, makreel en haring. Ook in eieren en vlees zit vitamine D, maar wel in mindere mate. Soms wordt vitamine D ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. In roomboter zit van nature vitamine D, maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarines en halvarines.
Te veel of te weinig
Een overdosis vitamine D komt bij gezonde mensen zelden voor. Je kunt wel te veel vitamine D binnenkrijgen als je langdurig te veel supplementen gebruikt. Langdurige blootstelling aan zonlicht geeft geen risico op een teveel aan vitamine D. De huid regelt dan namelijk de aanmaak.
Een tekort komt echter vaker voor en het is dus wel belangrijk te letten op je voeding en geregeld de huid bloot te stellen aan het zonlicht. Eet daarom wekelijks een stukje vette vis en ga elke dag naar buiten. Des te meer reden voor een lunchwandeling richting de visboer!
Behoefte aan meer tips of begeleiding voor het verbeteren van je gezondheid?
Een leefstijlcoach kan je hierbij helpen.
Reactie plaatsen
Reacties