De wisselwerking tussen stress en je darmflora

Het microbioom is een hot topic in het land de gezondheidswetenschappen. Al hoewel we nog niet precies weten hoe het werkt, er bestaat wel degelijk een verband tussen het functioneren van ons microbioom en chronische stress.

Chronische stress kan de samenstelling van het microbioom veranderen. Dit wordt veroorzaakt doordat bepaalde bacteriesoorten in aantal afnemen en andere bacteriesoorten juist in aantal toenemen, maar ook doordat de diversiteit aan darmbacteriën in zijn geheel kleiner wordt. 

stress en je darmflora

Deze veranderingen zouden het gevolg kunnen zijn van een ongezonde leefstijl door stress. Als je het erg druk hebt, zal een gezonde, verse maaltijd op tafel zetten er eerder bij inschieten. Ook kan het de nachtrust verstoren en heb je misschien minder tijd, zin en energie om te gaan sporten.

microbioom en stress

Daarnaast gaat de darm anders functioneren bij stress. Normaliter zal de darm proberen de slechte stoffen zo goed als mogelijk tegen te houden en alleen de gezonde voedingsstoffen doorlaten. In tijden van stress lijkt de darm minder strikt te zijn, waardoor er meer vervelende indringers doorgelaten worden. Bij langdurige stress kan dit problemen geven voor ons immuunsysteem.

Stress heeft niet enkel invloed op ons microbioom; ons microbioom heeft ook invloed op stress. Wetenschappelijke studies laten zien dat iemand met een gezond en divers microbioom beter om kan gaan met stress. De werking van dit mechanisme heeft voornamelijk te maken met het beter functioneren van het immuunsysteem. Ook zijn er een aantal specifieke bacteriën die mogelijk stressgevoelens kunnen verminderen.  

Zo is er een studie onder geneeskundestudenten gedaan, 2 maanden voorafgaand aan een belangrijke toets. Hierbij werd gekeken naar buikklachten, het cortisolniveau, het microbioom en het ervaren van angst en stress. Deze studie liet zien dat het drinken van een gefermenteerd melkdrankje met Lactobacillus casei Shirota de diversiteit van het microbioom helpt behouden en buikklachten en stress kan verminderen. De algemene aanname is dat hoe hoger je diversiteit aan darmflora is, hoe beter dat is voor je immuunsysteem en algehele gezondheid. In deze studie lijkt die hoge diversiteit bij te dragen aan een lagere stress respons en minder buikklachten.

Meer weten over de kracht van je microbioom? Lees het artikel ‘Houd je microbioom gezond!’. Behoefte aan begeleiding bij het verbeteren van je gezondheid en welzijn? Maak een afspraak bij Lifestyle Coaching Moving Forward.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.