De BMI; er is veel om te doen tegenwoordig. Het zou geen goede maatstaaf zijn voor het bepalen van overgewicht en toch wordt het standaard gebruikt in de medische wereld. Hoe zit het nou?
Je BMI, of wel Body Mass Index, bereken je aan de hand van je lengte en je gewicht. Je deelt je gewicht in kilo’s door je lichaamslengte in meters in het kwadraat, maar je kunt ook gebruik maken van een online BMI calculator. Wanneer de BMI van een volwassene boven de 25 is, wordt dit over het algemeen bestempeld als overgewicht.
De BMI houdt echter geen rekening met de verhouding tussen bot, vet en spierweefsel. Zo weegt spiermassa zwaarder dan vet bij hetzelfde volume. Sterk gespierde mensen zullen dus eerder boven de BMI-grens van 25 uitkomen. Mis je een been, dan zul je eerder te laag ingeschat worden.
Overgewicht vergroot het risico op o.a. hart- en vaatziekten, slaapapneu en Diabetes Mellitus. Dit komt met name door een te veel aan buikvet. Het meten van de buikomvang zou in dat geval een zuiverder beeld geven van het risico. Het lastige bij het meten van de buikomtrek is de meting zelf. Het is erg onnauwkeurig doordat de manier van uitvoeren erg wisselt. Zowel tussen verschillende medici, als van 1 medicus zelf.
Dan hebben we nog de slimme weegschalen. Ze geven niet alleen je gewicht aan, maar ook de hoeveelheid visceraal vet en spierweefsel. De resultaten volgen uit een berekening gebaseerd op hoe goed je lichaam geleid bij het sturen van een klein stroomstootje door je lichaam. Waar het vet precies zit, kan de weegschaal niet meten en wordt dus geschat. Ook zijn veel weegschalen enkel uitgerust met meetpunten voor de voeten. In zekere zin meet je dan dus enkel de onderste helft van het lichaam.
De BMI, de buikomtrek, maar ook de slimme weegschaal zijn dus allemaal schattingen. Een combinatie van al deze metingen zou al een stuk beter zijn. Helaas heeft niet iedereen een slimme weegschaal en het meten van de buikomtrek is een hele kunst. De meest toegankelijke methode is dan toch de BMI. Neem daarbij de waarneming van het oog (veel spiermassa, missend ledemaat) en je vergroot de nauwkeurigheid al aanzienlijk als het gaat om het inschatten van het risico op ziekten ten gevolge van overgewicht. Want laten we wel wezen: amputaties en topatleten zijn eerder een uitzondering dan een regel.
Last van overgewicht en wil je er graag wat aan doen? Wellicht is Gecombineerde Leefstijl Interventie iets voor jou. Je krijgt intensieve begeleiding van een leefstijlcoach volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Lifestyle Coaching Moving Forward biedt X-Fittt GLI aan in Den Haag. Meer informatie heirover is te vinden op de pagina Vergoed Afvallen.
Reactie plaatsen
Reacties