We weten allemaal dat voldoende slaap ons helpt om ons goed te voelen, onze concentratie te verbeteren en ons humeur te stabiliseren. Maar wist je dat een gebrek aan slaap ook kan bijdragen aan overgewicht?

Een belangrijke reden waarom slaaptekort kan leiden tot gewichtstoename, is doordat het kan zorgen voor een verstoorde hormoonbalans.

Ghreline staat bekend als het "hongerhormoon". Het stimuleert de eetlust en vertelt ons lichaam wanneer het tijd is om te eten. Bij slaaptekort stijgt de productie van ghreline, waardoor we meer trek krijgen, en dan vooral in calorierijk voedsel zoals zoetigheden en vette snacks.

Leptine daarentegen, is het hormoon dat ons een verzadigd gevoel geeft. Wanneer we voldoende slapen, stijgt het leptinegehalte en helpt het ons om minder te eten. Bij slaaptekort daalt het leptinegehalte, waardoor we niet snel een vol gevoel krijgen en geneigd zijn te overeten.

Het gevolg is dat we sneller naar ongezonde voeding grijpen en meer calorieën binnenkrijgen dan ons lichaam nodig heeft, wat kan leiden tot overgewicht.

slaaptekort maakt dik

Mensen die onvoldoende slapen, voelen zich vaak moe en futloos gedurende de dag. Wanneer je moe bent, is de kans groter dat je kiest voor zittende activiteiten, zoals tv kijken of op de bank liggen, in plaats van een wandeling maken of naar de sportschool gaan. Minder bewegen betekent dat je minder calorieën verbrandt. In combinatie met meer en ongezonder eten werkt dat gewichtstoename in de hand.

slapen en overgewicht

Slaaptekort leidt ook tot een verhoging van het stresshormoon cortisol. Hoge cortisolniveaus stimuleren de eetlust en verhogen de trek in calorierijk, vetrijk voedsel. Dit komt doordat cortisol het lichaam vertelt dat het energie moet opslaan als reactie op stress, zelfs als er geen directe dreiging is. Dit was een nuttige overlevingsreactie voor onze voorouders, maar in de moderne samenleving, waar voedsel overvloedig is, leidt dit vaak tot extra kilo’s.

Daarnaast beïnvloedt cortisol de opslag van vet, met name in het buikgebied. Dit abdominale vet, ook wel visceraal vet genoemd, wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Slaaptekort kan de manier waarop je lichaam omgaat met glucose, oftewel bloedsuiker, negatief beïnvloeden. Bij een gebrek aan slaap neemt de insulinegevoeligheid van de cellen af. Dit betekent dat je lichaam minder effectief glucose uit het bloed kan opnemen, wat kan leiden tot hogere bloedsuikerspiegels. Als reactie hierop produceert je lichaam meer insuline, wat de opslag van vet stimuleert.

Bovendien kan langdurig slaaptekort bijdragen aan de ontwikkeling van insulineresistentie, een voorloper van diabetes type 2. Dit maakt het nog moeilijker om gewicht te verliezen.

Zorg er dus voor dat je slaap een prioriteit maakt in je dagelijkse routine. Een goede nachtrust kan wel eens de ontbrekende schakel zijn in je streven naar een gezond gewicht en een fitter leven. Een leefstijlcoach kan je daarbij helpen. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb