De zomertijd gaat weer in. Het is een kleine moeite om een kalenderklok een uurtje vooruit te zetten. Maar hoe doe je dat eigenlijk met je biologische klok?

Onze biologische klok is van grote invloed op de processen in ons lichaam. Om ons lichaam goed te laten functioneren is het dus belangrijk om deze klok niet te verstoren en een regelmaat aan te houden. Al is het maar een uurtje verschil, het kost het lichaam veel moeite om weer in balans te komen en optimaal te kunnen functioneren.

Biologische klok en tijd verzetten

Precies boven waar onze oogzenuwen kruisen, zitten zo’n 20.000 zenuwcellen: de suprachiasmatische nucleus. Deze zenuwcellen kunnen als het ware tijd genereren. Dit doen ze aan de hand van het licht dat binnenkomt via het oog. Ze synchroniseren continue onze interne klok met het dag- nachtritme van onze omgeving. Daarnaast heeft elke cel in ons lichaam een eigen ‘klok’. Dit noemen we de perifere klokken. Aan de hand van deze klokken worden allerlei processen in ons lichaam geregeld.

Biologische klok en tijd verzetten

De pijnappelklier in de hersenen reguleert de afgifte van het slaaphormoon melatonine. Zonlicht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine geremd wordt en je dus wakker blijft. Wanneer het donker wordt, komt de productie van het slaaphormoon op gang, en is dat een seintje voor het lichaam om zich voor te bereiden op een goede nacht slaap. Onze darmperistaltiek gaat op een laag pitje en ook onze nieren worden minder efficiënt. Hierdoor hoef je niet naar het toilet ’s nachts en kun je rustig doorslapen. 

Ook je bloeddruk gaat omlaag en je lichaamstemperatuur zakt. Alles wordt gereed gemaakt voor 8 uur rust en herstel. In de ochtend worden alle maatregelen weer omgekeerd en zijn we klaar voor de dag.

Je kunt je voorstellen dat wanneer je een uur eerder op staat je lichaam nog niet helemaal klaar is met alle herstelwerkzaamheden. Heel de dag ben je een beetje moe, misschien heb je last van je darmen of voel je je somber. En wanneer je dan ’s avonds eindelijk je bed in mag is je lichaam nog niet helemaal voorbereid om te gaan slapen. Het duurt even voor je in slaap valt, met als gevolg dat je weer een te korte nacht maakt. Het kan dagen duren voor alle interne klokken weer helemaal synchroon lopen en alle maatregelen weer op het juiste moment worden ingezet.

Biologische klok en tijd verzetten

Dan is er ook nog zoiets als een chronotype. De één wordt van nature vroeger wakker dan de ander, ook al zouden ze precies hetzelfde leefritme aanhouden. Dat heeft onder andere te maken met hoe ‘snel’ je biologische klok is. In onze maatschappij gaan we ervan uit dat de dag 24 uur duurt. Echter, onze interne klokken tellen niet altijd precies 24 uur. Bij de één is dit 10 minuten langer en bij de ander misschien wel een half uur korter.  Hierdoor hebben de welbekende ochtendmensen meer moeite met het omschakelen naar de wintertijd, terwijl voor de avondmensen de zomertijd lastig is.

Zie je nu al op tegen de aankomende zomertijd? Met een beetje discipline kun je het lijden wat verkorten en je biologische klok weer zo snel mogelijk synchroniseren met de maatschappij. En zoals je nu weet: daglicht is de sleutel!

Biologische klok en tijd verzetten

Zorg dat je overdag, en vooral in de ochtend, naar buiten gaat. Maak een ommetje in de ochtend en ga dicht bij het raam zitten als je werkt. Door het daglicht snapt je suprachiasmatische nucleus dat de dag begonnen is.

Als het donker wordt, blijf dan niet te lang in het licht zitten, zodat de productie van melatonine goed op gang kan komen. Dus schermen weg en lichten gedimd. Zo zul je sneller in slaap vallen.

Ga op tijd naar bed en sta om je gebruikelijke tijd op. Ook al voel je je nog niet slaperig, hou vast aan je normale bedtijd. Het kan zijn dat je langer wakker ligt dan normaal, maar door in bed te gaan liggen, met de lichten uit en te ontspannen, zal je lichaam sneller omschakelen naar de ‘nieuwe’ tijd en heb je minder lang last van het vervelende jetlag gevoel.   

Heb je het hele jaar door moeite met in  slaap vallen of doorslapen? Een leefstijlcoach kan je helpen. Samen kunnen we kijken naar technieken die helpen bij het verbeteren van je slaap en gaan we op zoek naar een ritme dat het beste voor jou werkt.

Een goede nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid! 

Benieuwd naar wat Lifestyle Coaching Moving Forward voor jou kan betekenen? Maak  snel een afspraak!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb