Hormonen zijn heel bepalend als het gaat om een goede nachtrust, maar een goede nachtrust heeft ook invloed op onze hormonen. Melatonine kennen de meesten van ons wel, maar er zijn er nog 4 die een grote rol spelen als we het hebben over slaap, namelijk adenosine, cortisol, ghreline en leptine.
In dit artikel verdiepen we ons in de rol van melatonine. In deze weken zullen ook de andere hormonen de revue passeren. Wil je niks missen? Volg Lifestyle Coaching Moving Forward op LinkedIn, Facebook of Instagram.
Melatonine
Melatonine beïnvloedt jouw dag-nachtritme, maar wordt net zo goed beïnvloed door het dag-nachtritme zelf. Logisch dus dat melatonine toch wel de meest bekende is onder de slaap gerelateerde hormonen.
Het hormoon wordt in de pijnappelklier (epifyse) aangemaakt. Als de hoeveelheid daglicht afneemt, wordt de productie van melatonine gestimuleerd. De stijging van de melatoninespiegel ’s avonds valt samen met het gevoel van slaperigheid. Als je slaapt zorgt melatonine ervoor dat je stofwisseling vertraagd en lichaamstemperatuur daalt.
Voor een goede melatonineproductie is het belangrijk dat je slaapkamer echt donker is. Zelfs een beetje licht remt de melatonineaanmaak al, dus ook het licht van de welbekende beeldschermen.
Afhankelijk van je leeftijd komt de aanmaak van melatonine tussen 18.00 en 23.00 uur op gang. Bij kinderen gebeurt dat wat vroeger dan bij volwassenen. De hoogste waarde wordt ‘s nachts tussen 24.00 en 3.00 uur bereikt. Overdag wordt er nauwelijks tot geen melatonine aangemaakt.
De melatoninespiegel in het bloed heeft een 24-uursritme, dat wordt aangestuurd door je ‘biologische klok’. Dat ritme verschilt van persoon tot persoon en is tevens genetisch bepaald. Bij ochtendmensen kan de melatonineaanmaak al vroeg op de avond beginnen en piekt het vroeg in de nacht. Hierdoor worden ze ook vroeg wakker. Ben je een avondmens, dan begint de melatonineaanmaak pas laat in de avond. De aanmaak gaat dan ’s morgens nog vrij lang door en vroeg opstaan is dan niet zo makkelijk.
Sommige mensen gebruiken op eigen houtje melatoninesuppletie ter bestrijding van een jetlag of slapeloosheid. Het komt vaak voor dat er (te) hoge doseringen worden gebruikt of dat het op compleet verkeerde tijden wordt ingenomen. Ook zijn er mogelijke bijwerkingen zoals hoofdpijn, een suf gevoel, slaperigheid overdag, duizeligheid, nachtmerries en gewichtstoename.
Het is dus raadzaam om dit alleen te gebruiken onder begeleiding van een deskundige. Zeker bij slapeloosheid is het belangrijk de oorzaak te achterhalen. Als je al voldoende melatonine aanmaakt, kan het bijslikken van melatonine de problemen groter maken.
Leefstijl heeft veel invloed op de slaapkwaliteit. Wil je graag werken aan het verbeteren van je nachtrust en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Maak een afspraak bij Lifestyle Coaching Moving Forward.
Reactie plaatsen
Reacties