Als je voor het schap met olijfolie staat, zie je door de olijfbomen het bos niet meer. Er zijn zoveel varianten en voor zoveel verschillende doeleinden. Zijn ze allemaal even gezond?

Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van olijven. Deze olie wordt er machinaal uitgeperst. Eigenlijk is het een heel eenvoudig product. Echter de grondstof en eventuele bewerkingen na het persen, zorgen voor al die verschillende soort olijfolie in de winkel.

Grofweg kunnen we onderscheid maken in geraffineerde olijfolie en extra vierge olijfolie. Extra vierge olijfolie is olie van de eerste persing van olijven. Hierbij wordt enkel met druk geperst. Het wordt verder niet bewerkt, verhit of ingrediënten aan toegevoegd. Een heel puur product dus! Doordat het onbewerkt is, blijft de karakteristieke smaak behouden. Om diezelfde reden moeten hiervoor dus olijven van goede kwaliteit gebruikt worden.

Vele soorten olijfolie

En dan is er nog geraffineerde olijfolie. Geraffineerd betekent dat het bewerkt is in de fabriek. In het geval van olijfolie betekent dat de olijfolie gezuiverd en verhit wordt. Hierbij gaat o.a. de smaak verloren. Voordeel voor de producent is dat je hier ook olijven van mindere kwaliteit voor kunt gebruiken, want onzuiverheden en smaak zullen immers verdwijnen. Wanneer er geen extra vierge op een verpakking staat, kun je er over het algemeen vanuit gaan dat het gaat om volledig of in ieder geval gedeeltelijk geraffineerde olijfolie.

olijfolie voor warm gebruik

Vaak zie je op extra vierge olijfolie staan ‘voor koud gebruik’ en op geraffineerde olijfolie ‘voor warm gebruik’. Wanneer je olijfolie verhit, gaat er smaak verloren. Bij geraffineerde olijfolie maakt dit niet uit, want het is toch al zijn smaak kwijt. Wil je de olie gebruiken als koude dressing, dan zal de extra vierge olijfolie zeker smaakvoller zijn. Het is echter niet zo dat je de extra vierge olijfolie niet kunt gebruiken voor warm gebruik. Het zal sowieso van betere kwaliteit zijn dan de geraffineerde olijfolie, simpelweg omdat het hogere kwaliteit olijven gebruikt zijn als grondstof. Laat je dus niet misleiden door de kreten ‘voor warm gebruik’ en ‘voor koud gebruik’.

Er is echter wel iets om op te letten bij verhitting van olijfolie. Zorg er altijd voor dat de olie niet begint te roken of te dampen. Boven de 180 °C kan het namelijk ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Dus hoe gezond olijfolie in de basis ook is, wanneer je hogere temperaturen nodig hebt, zoals bijvoorbeeld bij frituren, dan kun je beter kiezen voor een andere soort olie, zoals zonnebloemolie. 

Wil je graag meer weten over gezond eten? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij het aanpassen van je voedingsgewoonten? Lifestyle Coaching Moving Forward kan je helpen! Neem hier een kijkje voor meer informatie over lifestyle coaching of maak een afspraak om gelijk de daad bij het woord te voegen!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb