Ieder mens draagt zo’n anderhalve kilo aan microben met zich mee. We noemen dit ook wel ons microbioom. Het microbioom bestaat uit bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Je vindt ze overal op en in ons lichaam, maar de meesten ervan zitten in onze darmen. Ze zijn heel bepalend voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Genoeg reden om er goed voor te zorgen!

Spijsvertering

De bacteriën in je darmen verteren suikers en halen voedingsstoffen uit je eten. Ze breken onverteerbare stukjes van voedingsvezel af en halen daar energie uit. Bij dat proces komen er allerlei nuttige stoffen vrij die helpen de darmwand gezond te houden en zorgen voor een soepele stoelgang.

gezondheid en microbioom

Afweersysteem

Ons microbioom staat continu in contact met je afweersysteem. Samen reageren ze op binnenkomende ziekteverwekkers. Het immuunsysteem moet kordaat reageren op indringers. Echter ook weer niet te fanatiek, want anders kunnen er allergische reacties ontstaan. Een gezond en divers microbioom verkleint de kans op chronische ontstekingen, allergische reacties en auto-immuunziektes.

Zenuwstelsel

De bacteriën in je darmen hebben invloed op je gedrag en stemming. Dat komt omdat ze signalen naar het zenuwstelsel sturen. Dat contact is tweerichtingsverkeer. Zo hebben stresshormonen zoals cortisol, ook effect op de samenstelling van het microbioom. Ons microbioom wordt ook wel ons tweede brein genoemd. In een ander artikel zullen we hier verder op in gaan.

de juiste balans voor je microbioom

Bij bacteriën hebben we gauw een negatieve associatie, maar zoals je hierboven hebt gelezen, doen ze ook hele goede dingen. Het gaat er eigenlijk vooral om dat alle microben in de juiste balans aanwezig zijn. De samenstelling van je microbioom heb je deels zelf in de hand. Zo draagt voldoende beweging, goed slapen en ontspanning bij aan een gezond microbioom. Maar de meest bepalende factor is toch wel onze voeding.

Wil je je microbioom voeden, dan kijken we vooral naar voedingsvezel. Vezels zitten in groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten. Het is goed om veel verschillende bacteriestammen in je buik te hebben. Het eten van veel soorten vezels is de beste manier om je microbioom te verzorgen en zo invloed uit te oefenen op je gezondheid. Eten met veel zoete en vette, bewerkte producten maakt het microbioom een stuk minder veelzijdig en bovendien voed je hiermee de “slechte” bacteriën.

voedingsvezel en je microbioom

Kun je wel wat hulp gebruiken bij een gezond voedingspatroon? Dan is een leefstijlcoach wellicht iets voor jou! Neem hier een kijkje voor meer informatie over lifestyle coaching of maak gelijk een afspraak!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb