Elk jaar verschijnen er weer nieuwe voedingsvoorlichtingsmodellen in de wereld en de diëten schieten als paddenstoelen uit de grond. De geheime formule lijken we maar niet te vinden.
Onderzoekers van de Yale University hebben het wetenschappelijk bewijs van 7 toonaangevende diëten met elkaar vergeleken om zo te achterhalen wat het beste dieet is. Hierin zijn meegenomen het paleodieet, vegetarische/veganistische voeding, koolhydraatbeperkt dieet, laag-glykemische voeding, vetbeperkt dieet, mediterrane voedingspatroon en de Amerikaanse Dietary Guidelines. Helaas kwam geen van de diëten als beste naar voren. Alle diëten hadden echter wel één belangrijke overeenkomst: het gebruik van natuurlijke en minimaal bewerkte voedingsmiddelen. Onbewerkt eten bevat van nature de goede voedingsstoffen in de juiste verhoudingen, zo concludeerden de onderzoekers.
Maar wat verstaan we onder onbewerkt voedsel? Er zijn tenslotte vele manieren van voedselbewerking en sommige voedingsmiddelen hebben toch ook een zekere mate van bewerking nodig.
Laten we beginnen bij de sterk bewerkte producten, ook wel de ultraprocessed foods genoemd. Dit zijn de voedingsmiddelen die in de fabriek flink onder handen zijn genomen. Er vinden behandelingen plaats om ze lang houdbaar te maken en over het algemeen is de voedingswaarde van lage kwaliteit. Zo zal er in de vruchtenyoghurt weinig echte vruchten zitten en zit er in de gemiddelde pesto zonnebloemolie in plaats van olijfolie. De smaak wordt gecompenseerd met vele toevoegingen zoals als suiker, zout, geur- en smaakstoffen en hierdoor krijgen de producten een hoge ‘door-eet-factor’.
In sterk bewerkte producten zitten weinig vitamines, mineralen, vezels en eiwitten, terwijl er wel veel toegevoegd suiker en verzadigd vet in zit. Er is een duidelijke, toenemende trend te zien in de consumptie van sterk bewerkt eten. Dat is geen goed nieuws voor de gezondheid.
Kiezen voor natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen ligt voor de hand, maar is toch makkelijker gezegd dan gedaan. De supermarkt ligt vol met bewerkt eten en sommige bewerkingen zijn ook gewoon nuttig of handig. Het is de kunst om sterk bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en meer onbewerkt voedsel te eten. Wanneer je dit toepast, zal je voeding er sowieso op vooruit gaan.
NOVA-classificatie is een systeem dat voedingsmiddelen indeelt naar categorieën op de mate van industriële bewerking. Hieronder vind je een tabel met enkele voorbeelden. Dit kan je op weg helpen om de mate van bewerking in te schatten tijdens het boodschappen doen.
Behoefte aan informatie over een specifiek product? Met de app Open Food Facts kun je je producten scannen en kun je onder ‘Bewerkte ingrediënten’ de NOVA-classificatie vinden.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het verbeteren van je voedingsgewoonten? Maak een afspraak bij Lifestyle Coaching Moving Forward.
Reactie plaatsen
Reacties