Aanvaring gehad met een collega? Pittige woordenwisseling met je partner? Kopzorgen kunnen flinke energievreters zijn, maar na een rondje rennen kunnen ze in ene een stuk minder zwaar voelen. Zelfs bij zwaardere mentale klachten, kan sporten wonderen verrichten, blijkt uit onderzoek (lees het in artikel Het is bewezen: Sporten maakt gelukkiger!’). En toch wordt sporten vaak niet meegenomen bij de aanpak van mentale klachten. Zonde, het kan een hele mooie bijdrage aan het algehele welzijn leveren.

Wanneer we sporten, komen er neurotransmitters vrij die ons goed laten voelen, zoals endorfine en dopamine. Ook maken we de hormonen serotonine en oxytocine aan. We krijgen meer zelfvertrouwen, we zijn vrolijker en meer ontspannen. Daarnaast is het ook heel belonend als we resultaat zien in prestaties, uithoudingsvermogen of op de weegschaal, wat het goede gevoel alleen maar zal versterken.

beweging als therapie

Het concept Running Therapy wint aan populariteit. Hardlopen helpt goed als het gaat om het verbeteren van je mentale welzijn, maar ook krachttraining is erg effectief. Zo blijkt uit onderzoek dat 30 tot 60 minuten krachttraining, 3 tot 4 keer per week, voor 6 weken lang de meest effectieve vorm van trainen is bij het tegengaan van depressie en angst bij jongeren.

krachttraining om beter in je vel te zitten

Helaas is sporten niet de heilige graal voor al onze mentale problemen. Mensen die weinig bewegen zullen snel voordelen ondervinden van meer beweging, zowel op hun fysieke gezondheid als hun mentale welzijn. Echter kun je ook dusdanig veel sporten dat je overtraind raakt. Overtraind zijn, kan samengaan met mood swings en vermoeidheidsklachten en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Het is daarom belangrijk om voor jezelf na te gaan waarom je zoveel wilt sporten. Is het slechts een uitlaatklep of gebruik je het om te ‘ontsnappen’ aan je problemen (ofwel copingmechanisme)?

We hebben natuurlijk allemaal wel eens kopzorgen. Soms zijn het terechte zorgen en soms zijn het slechts negatieve gedachten. Wanneer deze kopzorgen serieuzer van aard worden omdat ze lang aanhouden of erg intens zijn, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Sporten kan dan alsnog een heel goed hulpmiddel zijn, maar sporten alleen is waarschijnlijk niet voldoende om ook op de lange termijn weer lekker in je vel te zitten.

Wil je graag meer bewegen om lekkerder in je vel te zitten? Misschien is wandelcoaching of groepswandelingen met Lifestyle Coaching Moving Forward iets voor jou. Hardloopambities? Ook daar kan Lifestyle Coaching Moving Forward je bij helpen!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.