Er zijn vele redenen om te eten en er zijn vele redenen om niet te eten. We nemen hierin niet altijd de juiste beslissing, omdat we niet altijd door hebben waarom we willen eten. Onze reactie op honger en verzadiging, kan de vetverbranding zowel remmen als stimuleren en is dus van groot belang als het gaat om een gezond gewicht. Diëtist Marie-José Torenvliet schreef hier het boek (H)erken je honger over, waarin ze 15 soorten honger bespreekt.

Lichaamshonger is de zogenaamde ‘echte’ honger. Soms wordt deze honger ook wel maaghonger genoemd, omdat deze honger vaak gepaard gaat met het trekken van de maag. Een aantal keer per dag geeft ons lichaam aan dat het tijd is om te eten.

Honger

Sommige mensen geven aan dat ze eigenlijk geen honger kennen en dat ze niet goed weten hoe echte (lichaams)honger voelt. Zij ervaren feitelijk geen vraag vanuit het lichaam om te starten met eten. Meestal wordt er dan gegeten ‘omdat het tijd’ is met porties die je gewend bent. De kans is dan groot dat je te weinig of te veel eet.

Concentratiehonger

Concentratiehonger treedt op wanneer jouw focus en concentratie verminderen, omdat je hersenen te weinig energie krijgen. Onze hersenen verbruiken 20% van de energie die we dagelijks nodig hebben, dus het is zaak voldoende aandacht te besteden aan vraag om energie.

Heb je de hele dag zin om te eten? Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo’n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.

Rommelingen en beweging in de maagstreek kunnen een hongergevoel geven. Luchthonger is slechts het geluid van lucht ín de maag dat zich verplaatst. Het is dus geen echte honger. Luchtbellen veroorzaken het geluid, maar ook de bewegingen van de darmen, waarbij vaak luchtverplaatsing plaatsvindt, kunnen de indruk wekken dat je honger hebt.

Bij zintuigenhonger is er een externe prikkel in je nabije omgeving die je eetlust opwekt. De eetlust groeit bij het zien van eten. Als je eetlust opgewekt wordt door de geur van patat of omdat je het knisperende geluid van chips hoort, zijn jouw neus en oren de reden dat je geen weerstand kan bieden tegen al dat lekkers.

Verveelhonger is een gevoel van onrust (zonder emotionele oorzaak) en het continu toe willen geven aan prikkels om ‘bezig’ te blijven met eten en/of drinken. Eten en bezig zijn met eten kan als doel hebben om een voortdurende staat van opwinding hoog te houden, zonder dat er een daadwerkelijke vraag naar voedsel is vanuit ons lichaam.

zintuigenhonger

We kauwen op ons voedsel om ons eten met onze kiezen en tanden te vermalen als voorbereiding op de vertering in de maag en darmen. Het op en neer gaan van de kaken heeft echter ook een andere functie. De verzadigingswaarde van een voedingsmiddel wordt bepaald door de mate waarin we erop moet kauwen. Het kauwen op zachte voedingsmiddelen geeft ons sneller weer een hongergevoel, de zogenoemde kauwhonger.

Valse honger

Valse honger is eigenlijk het hebben van dorst. Zowel honger als dorst worden geregeld op dezelfde plek in onze hersenen. Omdat de dorstprikkel sterke gelijkenissen heeft met de hongerprikkel, eten mensen dikwijls terwijl ze eigenlijk dorst hebben, met als gevolg dat ze meer eten dan goed voor hen is.

Afterpartyhonger: wanneer je een dag of een periode meer hebt gegeten dan je gewend bent, kan het je opvallen dat je juist éxtra veel honger krijgt. De combinatie met alcohol en te weinig slapen is helemaal funest. Beide factoren verhogen de eetlust. Als de spijsvertering gedurende een nacht of een periode overuren draait, zal je merken dat deze eigenlijk steeds in de ‘aan’-stand staat. Hierdoor lijkt de eetlust steeds groter te worden.

Emotiehonger heeft een geestelijke oorzaak. Dit hongergevoel heeft een innerlijke oorsprong die zich uit in emotie of stemming. Je ervaart daarbij een toename van eetlust. De aanleiding kan zowel een positief (feestje, visite of de ontlading na een positief bericht) als negatief (bijvoorbeeld stress, eenzaamheid, boosheid, verdriet, jaloezie) zijn.

We eten vaak op vaste momenten en in dezelfde situatie of bij dezelfde activiteiten. Niet altijd omdat we echt honger hebben, maar omdat we het nu zo hebben aangeleerd óf omdat het volgens de ‘kaders’ (van werk, school, gezin, feestje) zo wordt voorgeschreven. Het ‘voorgeschreven’ eetritme kan sterk afwijken van ons hongerritme, ofwel gewoontehonger.

Als ons lichaam om de één of andere reden niet genoeg beweegt, raakt ook het honger- en verzadigingsgevoel uit balans. Het op gang brengen of houden van een stabiele bloedsuikerspiegel, vergt naast een gebalanceerde voeding, ook een evenwichtig verbruik van energie. Is het verbruik onder de maat, dan verloopt de verbranding en de stofwisseling ook niet goed en kan er beweeghonger ontstaan.

Beweeghonger

Vermoeidheidshonger; je batterij is leeg of de welbekende middagdip. Je hebt energie nodig en dus ga je eten. Meestal kies je dan voor snelle suikers in plaats van voor het gezonde voedsel waarvan je daadwerkelijk energie krijgt, omdat de vermoeidheid het nemen van verstandige beslissingen moeilijker maakt.

Hormonale honger ontstaat doordat de hormoonspiegels veranderen en er ontstaat een sterkere behoefte aan eten in het algemeen, en zoetigheid in het bijzonder. Snoep- en snaaibuien liggen dan voor de hand. We zien het vaak bij Pre Menstruele Syndroom ofwel PMS, maar ook de pre-menopauzale fase en de overgang zelf, kunnen een vergelijkbare ervaring geven.

Het is niet altijd even makkelijk om je honger te herkennen en jarenlange gewoontes los te laten, maar voor een gezond gewicht is het wel essentieel om hier aandacht aan te besteden. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? De leefstijlcoach van Lifestyle Coaching Moving Forward kan je hierbij helpen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb