Vetten hebben vaak een slechte reputatie in de voedingswereld, maar dat is niet helemaal terecht. Vetzuren, en met name de essentiële vetzuren die we uit voeding moeten halen, spelen een belangrijke rol in ons lichaam.

Vetzuren zijn de bouwstenen van vetten en kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen:

  • Verzadigde vetzuren
    Dit type vet vind je in dierlijke producten zoals vlees en zuivel, maar ook in kokosolie. Verzadigde vetzuren worden vaak geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Het lichaam gebruikt verzadigde vetzuren als energiebron, maar overmatige inname kan leiden tot gezondheidsproblemen.
de basisprincipes van vetzuren
  • Onverzadigde vetzuren
    Deze vetzuren worden als gezonder beschouwd en kunnen verder worden onderverdeeld:
    • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren: Deze vetzuren komen voor in olijfolie, avocado’s en noten, en dragen bij aan het verlagen van slechte cholesterol (LDL) en goed functionerend hart en bloedvaten.
    • Meervoudig onverzadigde vetzuren: Dit zijn de vetzuren die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen. De twee belangrijkste soorten zijn omega-3 en omega-6 vetzuren. Hier zullen we verderop in het artikel nog wat meer op in gaan.
transvetzuren
  • Transvetzuren
    Deze vetten worden vaak kunstmatig geproduceerd door het harden van plantaardige oliën, en komen voor in gefrituurd en bewerkt voedsel. Ze verhogen het risico op hartziekten en het is dus raadzaam deze te vermijden.

Omega-3 en omega-6 zijn beide essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren, wat betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken en we ze via onze voeding moeten binnenkrijgen

  • Omega-3 vetzuren zijn van groot belang voor de gezondheid van het hart, de hersenen en het immuunsysteem. Ze verminderen ontstekingen, bevorderen een gezonde cholesterolbalans, en helpen bij de ontwikkeling van de hersenen. De belangrijkste omega-3 vetzuren zijn EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), die voornamelijk in visolie voorkomen, en ALA (alfa-linoleenzuur), die te vinden is in plantaardige bronnen zoals lijnzaad en walnoten.
  • Omega-6 vetzuren zijn ook essentieel, maar het probleem in het moderne dieet is dat we vaak te veel omega-6 en te weinig omega-3 binnenkrijgen. Dit kan leiden tot ontstekingen en verhoogd risico op chronische ziekten. Omega-6 vetzuren komen vooral voor in plantaardige oliën zoals zonnebloem- en maïsolie.

Een gezond evenwicht tussen omega-3 en omega-6 is cruciaal voor een optimale gezondheid. De ideale verhouding ligt ergens tussen de 1:1 en 1:4 (omega-3 : omega-6), maar in veel westerse diëten ligt deze verhouding vaak tussen de 1:10 en 1:20.

Hier is dus werk aan de winkel! Hoe we dit verbeteren in de praktijk, gaan we in een volgend artikel bespreken.

onverzadigde vetten

Wil je niets missen? Volg Lifestyle Coaching Moving Forward op Facebook, Instagram en LinkedIn.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.