Voeding is een van de belangrijkste pijlers voor onze gezondheid. Toch kan onze relatie met eten verstoord raken door een combinatie van psychologische, sociale en biologische factoren. Wanneer dit gebeurt, kunnen er eetgewoonten ontstaan die niet alleen onze fysieke gezondheid schaden, maar ook ons mentale welzijn.
Een verstoorde relatie met eten omvat patronen van ongezonde of problematische eetgewoonten, die vaak voortkomen uit een obsessie met lichaamsgewicht, controle of het zelfbeeld. Dit gaat verder dan af en toe jezelf overeten of je een keer verliezen in comfort food; het kan een diepgeworteld probleem zijn dat gepaard gaat met negatieve emoties en gedragingen rondom eten.
Mensen die last hebben van eetbuien kunnen in korte tijd grote hoeveelheden voedsel eten, vaak zonder dat ze honger hebben. Dit gaat vaak gepaard met een gevoel van verlies van controle tijdens het eten en gevoelens van schuld of schaamte achteraf. De drang om te eten komt vaak voort uit emotionele of stressvolle situaties, maar kan ook op den duur een opzichzelfstaand probleem worden.
Orthorexia nervosa draait om een obsessie met het eten van "gezond" voedsel. Hoewel het streven naar een gezond voedingspatroon positief lijkt, kan het extreem worden als iemand zich constant zorgen maakt over de hygiëne en voedingswaarde van voedsel. Dit kan leiden tot tekorten van bepaalde voedingsstoffen, maar ook tot sociale isolatie, omdat eetgelegenheden of sociale activiteiten met voedsel vermeden worden.
Emotie-eten houdt in dat iemand voedsel gebruikt als een manier om met emoties om te gaan, zoals stress, verdriet, eenzaamheid of verveling. Voedsel wordt een vorm van troost, wat kan leiden tot overconsumptie van ongezond voedsel met het bijbehorende risico op overgewicht. Daarnaast blijft het onderliggende probleem wat de emotie veroorzaakt onopgelost of voel je je je daarna zelfs nog rotter door schuldgevoel en teleurstelling, waardoor je in een neerwaartse spiraal kunt raken.
Eén van de meest ernstige eetstoornissen is anorexia nervosa waarbij iemand een intense angst heeft om aan te komen en zichzelf uithongert, zelfs als ze ondergewicht hebben. Het is vaak gekoppeld aan een vertekend lichaamsbeeld en een obsessie met controle over het eigen lichaam. De ondervoeding zorgt voor ernstige fysieke complicaties en de psychische belasting is enorm.
Boulimia nervosa wordt gekenmerkt door terugkerende episodes van eetbuien gevolgd door compensatiegedrag, zoals braken, vasten of overmatig sporten om de calorie-inname te "corrigeren". Naast het feit dat het de spijsvertering ernstig verstoord, kampen mensen met boulimia vaak met een diep gevoel van schaamte en machteloosheid.
Een gezonde leefstijl draait niet alleen om hoe je eruitziet, maar ook om hoe je je voelt. Het gaat hier om balans, bewustzijn en zelfzorg. Maak bewuste keuzes ten behoeve van je fysieke gezondheid, maar zorg ook voor je mentale welzijn.
- Zorg voor een gevarieerd dieet waarbij alle voedselgroepen een plek hebben. Zo zorg je ervoor dat je lichaam goed kan functioneren en zul je je zowel fysiek als mentaal beter voelen. En dat gaat prima samen met af en toe genieten van een heerlijk stukje taart.
- Lichaamsbeweging is niet alleen bedoeld om calorieën te verbranden. Het kan ook helpen om beter te ontspannen, het maakt stoffen vrij waardoor je je gelukkiger voelt en het zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam goed kunnen verlopen.
- Maak van je mentale welzijn een prioriteit. Wanneer gevoelens van schuld, schaamte of angst de overhand krijgen, ga er dan mee aan de slag. Werk aan een gezonde relatie ten opzichte van leefstijl en schakel hulp in wanneer je er zelf niet uit komt.
Wil je graag werken aan je relatie met eten en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Maak een afspraak bij Lifestyle Coaching Moving Forward.
Reactie plaatsen
Reacties