Fight, flight or freeze-reactie in de huidige tijd

De fight, flight or freeze-reactie, ook wel de stressreactie genoemd, is een natuurlijk mechanisme van het lichaam dat bedoeld is om ons te beschermen in bedreigende situaties. Hoewel het een cruciale rol heeft gespeeld in de evolutie van de mens, kan deze reactie in het moderne leven soms tegen ons werken.

Wanneer we geconfronteerd worden met een bedreiging, activeert ons zenuwstelsel een automatische respons. Dit begint in de hersenen, specifiek in de amygdala, die betrokken is bij het verwerken van emoties. Bij het detecteren van gevaar stuurt de amygdala signalen naar de hypothalamus, die op zijn beurt het sympathische zenuwstelsel activeert.

Het lichaam bereid zich voor op fysieke actie, zodat het optimaal kan presteren en zo snel mogelijk korte metten kan maken met de bedreiging in de vorm van vechten, vluchten of stokstijf stilstaan.

  • De bijnieren scheiden adrenaline af, wat zorgt voor een verhoogde hartslag en bloeddruk.
  • Bloed wordt weggeleid van "niet-essentiële" systemen zoals de spijsvertering en gaat naar spieren, om klaar te staan voor actie.
  • De ademhaling versnelt om meer zuurstof naar het lichaam te brengen.
  • De zintuigen worden scherper, waardoor je beter gevaar kunt waarnemen. Je bent extra alert.
fight flight freeze

Dit systeem was van levensbelang voor onze voorouders, die snel moesten reageren op fysiek bedreigingen zoals roofdieren. In het dagelijks leven wordt deze reactie veelal getriggerd door mentaal stressvolle situaties, zoals een strenge deadline of een verkeersopstopping. Het lichaam bereid zich alsnog voor op fysieke actie, terwijl dit niet nodig is. Dit kan als gevolg hebben dat het de mentale situatie zelfs verslechterd

angst en leefstijl
  • Angst of paniek: Je geest zoomt in op de dreiging, waardoor andere gedachten en problemen op de achtergrond verdwijnen.
  • Tunnelvisie: De focus op overleven kan creatieve of rationele denkprocessen blokkeren.
  • Besluiteloosheid: In het geval van een freeze-reactie voel je je verlamd, wat het moeilijk maakt om een situatie op te lossen.

In het dagelijks leven kunnen deze mentale effecten erg lastig zijn. Een presentatie op je werk of een confrontatie met een collega kan bijvoorbeeld dezelfde stressreactie oproepen als een levensbedreigende situatie, waardoor je niet adequaat kunt reageren.

En hoewel de fight, flight or freeze-reactie bedoeld is als tijdelijke boost, kan het bij chronische activatie leiden tot serieuze problemen, zowel fysiek als mentaal.

  • Langdurige stress en cortisolproductie: Als de stressreactie vaak wordt geactiveerd, blijft het stresshormoon cortisol langdurig verhoogd. Dit kan leiden tot een toename van lichaamsvet, vooral rond de buik, en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
  • Verstoorde slaap: Stressreacties kunnen het moeilijk maken om 's avonds tot rust te komen, wat leidt tot slaapproblemen.
  • Ongezond eten: Voor sommige mensen kan stress leiden tot een verhoogde consumptie van calorierijk voedsel, gemaksvoedsel en overeten.
  • Verminderde motivatie voor beweging: Een constante staat van stress kan ervoor zorgen dat je uitgeput raakt, wat je motivatie om te sporten vermindert.
  • Mentale problemen: Angst, depressie en burn-out kunnen voortkomen uit een voortdurend geactiveerde stressreactie.
chronische stress

Probeer in stressvolle tijden vast te houden aan regelmaat, voldoende beweging en gezonde voedselkeuzes, zodat je niet in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Maar belangrijker nog: zorg voor ontspanning! Kortdurende stress is niet ongezond. Het wordt pas een probleem als het langdurig is. Voel je dus niet schuldig als je even pauze neemt en las regelmatig even wat tijd voor jezelf in. Je lichaam zal je dankbaar zijn en je zult merken dat je veel beter in je vel zit om zo weer nieuwe uitdagingen aan te kunnen gaan.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het verbeteren van je leefstijl? Maak een afspraak bij Lifestyle Coaching Moving Forward.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb