Ghreline speelt een cruciale rol in de communicatie tussen de maag en de hersenen. Wanneer de maag leeg is, wordt er ghreline vrijgegeven in de bloedbaan. Zodra je eet en de maag weer vol is, neemt de productie van ghreline af en wordt het gevoel van honger onderdrukt. Dit maakt ghreline een essentieel hormoon in de balans tussen energie-inname en -verbruik.
Onderzoek laat zien dat ghreline een grote rol speelt bij gewichtstoename en obesitas. Mensen met overgewicht hebben vaak verhoogde ghreline-niveaus, wat kan leiden tot een constante hang naar eten, ook al heeft het lichaam niet meer energie nodig. Daarnaast daalt de hoeveelheid ghreline minder snel na het eten, waardoor je minder snel een verzadigd gevoel hebt.
Wanneer iemand probeert af te vallen door minder calorieën te eten, reageert het lichaam door meer ghreline af te geven. Dit is een van de redenen waarom afvallen zo moeilijk kan zijn: het lichaam probeert het verloren gewicht terug te winnen door het hongergevoel te versterken. Dit mechanisme is evolutionair gezien nuttig, omdat het ons in tijden van voedseltekort helpt overleven, maar in onze moderne omgeving, waar voedsel overvloedig beschikbaar is, kan het leiden tot overeten en problemen met gewichtsbeheersing.
Hoewel ghreline een krachtig hormoon is dat onze eetlust stuurt, kan het worden beïnvloed met leefstijl.
Eet gezonde en volwaardige maaltijden
Door regelmatig en gezond te eten, kun je helpen je ghreline-niveaus in balans te houden. Voedingsmiddelen rijk aan vezels en eiwitten zorgen ervoor dat je langer vol zit, waardoor ghreline minder snel stijgt tussen maaltijden door.
Zorg voor voldoende slaap
Gebrek aan slaap kan leiden tot verhoogde ghreline-niveaus, wat je eetlust kan vergroten en het risico op overeten vergroot. Probeer elke nacht 7-9 uur te slapen en ga altijd op hetzelfde tijdstip naar bed voor een gezonde hormoonbalans.
Beweeg regelmatig
Lichaamsbeweging kan helpen de productie van ghreline te reguleren. Regelmatige fysieke activiteit zorgt ervoor dat je stofwisseling op gang blijft en zorgt ervoor dat de eetlustregulerende hormonen, ghreline en leptine, in evenwicht blijven.
Beheer stress
Chronische stress kan leiden tot verstoringen in de hormoonhuishouding, waaronder ghreline. Stress kan niet alleen je ghreline-niveau verhogen, maar ook je eetgedrag negatief beïnvloeden, bijvoorbeeld door emotioneel eten.
Door aandacht te besteden aan onze leefstijl, kunnen we ons lichaam helpen om de eetlustregulerende hormonen in balans te houden. Een leefstijlcoach kan je hierbij helpen. Maak een afspraak bij Lifestyle Coaching Moving Forward.
Reactie plaatsen
Reacties