Hormonen zijn heel bepalend als het gaat om een goede nachtrust, maar een goede nachtrust heeft ook invloed op onze hormonen. Melatonine kennen de meesten van ons wel, maar er zijn er nog 4 die een grote rol spelen als we het hebben over slaap, namelijk adenosine, cortisol, ghreline en leptine.
In dit artikel verdiepen we ons in de rol van ghreline en leptine. In deze weken zullen ook de andere hormonen de revue passeren. Wil je niks missen? Volg Lifestyle Coaching Moving Forward op LinkedIn, Facebook of Instagram.
Ghreline en leptine
Een tekort aan slaap geeft een verstoring van de honger- en verzadigingshormonen ghreline en leptine. Ghreline is het zogenoemde hongerhormoon en stijgt bij slaapgebrek. Hierdoor heb je voortdurend trek, ook al heb je al genoeg gegeten. Leptine, het verzadigingshormoon, daalt juist, waardoor je eetlust niet geremd wordt. Overeten wordt dan in de hand gewerkt en overgewicht ligt op de loer. Dit verband is al te zien bij een slaapduur van 6 à 7 uur en zelfs als je slaapt in een niet volledig verduisterde slaapkamer.
Ook stijgt het cortisol bij een tekort aan slaap en net als ghreline en leptine draagt cortisol ook bij aan gewichtstoename (zie ook Stress als dikmaker). Te weinig slapen maakt het dus alles behalve makkelijk om een gezond gewicht te behouden.
Van overgewicht weten we dat het nog meer risico’s met zich mee kan brengen, zoals Diabetes Mellitus Type 2, hart- en vaatziekten, maar ook slaapapneu. Slaapapneu zorgt op zijn beurt ook weer voor minder goede nachtrust, waardoor de verstoring van ghreline en leptine alleen maar erger wordt en je in een vicieuze cirkel kunt belanden.
Het belang van een goede nachtrust mag dus niet onderschat worden. Wil je graag werken aan het verbeteren van je slaap en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Maak een afspraak bij Lifestyle Coaching Moving Forward.
Reactie plaatsen
Reacties