Wat is lifestyle coaching?

Kort samengevat is lifestyle coaching, ofwel leefstijlcoaching, het begeleiding bij het verbeteren van de leefstijl. Het is bedoeld voor iedereen die graag gezonder wil gaan leven of wil werken aan zijn algehele welzijn.

De precieze reden verschilt natuurlijk per persoon, maar de meest voorkomende zijn:

  • Overgewicht
  • Stress
  • Weinig energie
  • Slaapproblematiek
  • Burn-out
  • Bored-out
  • Verstoorde relatie met eten 
  • Verhoogd bloedsuiker
  • Niet lekker in je vel zitten
  • Hoge bloeddruk
  • Metabool syndroom
  • Verhoogd cholesterol
  • Ondergewicht
wat is leefstijlcoaching

Leefstijl is een breed begrip, maar als het gaat om het verbeteren van de gezondheid, zowel fysiek als mentaal, zijn de onderstaande middelen erg effectief:

Voeding:

Ieder mens is anders en zo is een gezond voedingspatroon ook voor iedereen weer anders. Als leefstijlcoach, maar ook als diëtist, kan ik je helpen met een voedingsadvies dat is afgestemd op jouw leefstijl en gezondheid. Dit kan zijn in de vorm van een voedingsschema, maar ook in de vorm van een peptalk of achtergrondinformatie zodat jij je goede voornemens vol kunt houden.

Beweging:

Zonder beweging kan zowel het lichaam als het brein niet goed functioneren. En al is het maar een klein beetje beter, het kan enorm veel betekenen voor je gezondheid. Het begin is soms lastig, maar wellicht kan ik je een steuntje in de rug geven door samen te gaan wandelen of hardlopen. We kunnen ook een trainingsschema opstellen, aangepast op jouw leefstijl, om zo je gezondheid of sportprestaties te verbeteren.

Slapen:

Wanneer je niet goed slaapt, kun je in neerwaartse spiraal raken. Gezond eten wordt moeilijker, je hebt weinig energie om te sporten en je vertroebelde geest maakt het moeilijk een oplossing te vinden. ’s Nachts piekeren, niet in slaap kunnen vallen of juist vaak wakker worden: hoe moe je ook bent, soms wil het gewoon niet lukken. Door je leefgewoonten, chronotype en slaapritme eens goed onder de loep te nemen, kun je stap voor stap de kwaliteit van je slaap verbeteren en zo de neerwaartse spiraal omkeren.

Stress en ontspanning:

We kunnen niet met en we kunnen niet zonder. Het helpt om helder te krijgen waar je energie van krijgt en wat je energie kost, maar ook waar je blij van wordt en waarvan juist niet. Het is belangrijk om hier op de details in te gaan. Welke elementen in bijvoorbeeld je werk vind je wel leuk en welke niet? Als alles goed in kaart is gebracht, kun je veel gerichter je leven in gaan richten naar wat jij fijn vindt.

Het helpt om bezig te blijven met het onderwerp gezonde leefstijl, zodat je enthousiasme en focus hoog blijven. Op deze manier is de kans groot dat je het weet om te zetten in duurzame gedragsverandering.

Met enige regelmaat zal ik een nieuw artikel schrijven. Kom dus geregeld even kijken om inspiratie op te doen!

Wil je niets missen? Volg Lifestyle Coaching Moving Forward op LinkedInFacebook of Instagram.


Hoe fit ben jij?

Vaak denken we bij fit aan uithoudingsvermogen, maar fit zijn gaat veel verder dan het hebben van een goede conditie. Grofweg staat het voor het fysieke vermogen om taken uit te voeren. Hierin onderscheiden we 5 grondmotorische eigenschappen.

Lees meer »

Wat we kunnen leren van de Blue Zones

Kun je ze nog herinneren, de pijlers van een gezonde leefstijl? Er zijn enkele plekken op aarde waar de mensen bijzonder goed scoren op deze gebieden. Deze plekken staan ook wel bekend als de "Blue Zones". Mensen leven er opmerkelijk langer en bovendien worden ze gezonder en vitaler oud in vergelijking met de rest van de wereld. Wat kunnen wij leren van deze gebieden?

Lees meer »

Stress en maagdarmklachten

Stress is een bekend fenomeen in onze moderne samenleving. Het kan voortkomen uit werkdruk, persoonlijke relaties, financiële zorgen en vele andere levensgebeurtenissen. Hoewel stress vaak wordt geassocieerd met psychologische en emotionele symptomen, kan het ook fysieke effecten hebben, waaronder maagdarmproblematiek. Hoog tijd voor meer inzicht in hoe stressmanagement kan bijdragen aan een betere maag- en darmgezondheid.

Lees meer »

Praktische tips voor meer balans in je vetzuren

In een voorgaand artikel hadden we het over de verschillende vetzuren en waarom een goede balans belangrijk is. Voor veel mensen betekent dit meer omega-3-vetzuren en minder omega-6-vetzuren, verzadigde vetten en transvetten. Maar hoe breng je dat in de praktijk?

Lees meer »